Blogger.Com Pulih Kembali

Respons: 2 comments
Hampir dua hari tidak dapat nak mengemaskini blog yang dapat pun hanyalah membuka blog dan melakukan blogwalking membaca entry kawan-kawan blogger yang lepas-lepas. Agak sunyi dunia blogger jadinya apabila pihak blogger.com sedang melakukan pembaikan. Namun Alhamdulillah semuanya kembali pulih dan semua aktiviti dapat dijalankan seperti biasa semula.

Persoalan yang timbul kenapa yer blogger.com hanya dapat dibuka tetapi tidak boleh mengemaskini, mengomen dan sebagainya. Berikut di bawah jawapannya:-

Update (5/13 7:46PM PST): Nearly all posts since Wednesday are restored, now bringing back comments from last couple days. We expect the comments to be back this weekend or sooner.

What a frustrating day. We’re very sorry that you’ve been unable to publish to Blogger for the past 20.5 hours. We’re nearly back to normal — you can publish again, and in the coming hours posts and comments that were temporarily removed should be restored. Thank you for your patience while we fix this situation. We use Blogger for our own blogs, so we’ve also felt your pain.

Here’s what happened: during scheduled maintenance work Wednesday night, we experienced some data corruption that impacted Blogger’s behavior. Since then, bloggers and readers may have experienced a variety of anomalies including intermittent outages, disappearing posts, and arriving at unintended blogs or error pages. A small subset of Blogger users (we estimate 0.16%) may have encountered additional problems specific to their accounts. Yesterday we returned Blogger to a pre-maintenance state and placed the service in read-only mode while we worked on restoring all content: that’s why you haven’t been able to publish. We rolled back to a version of Blogger as of Wednesday May 11th, so your posts since then were temporarily removed. Those are the posts that we’re in the progress of restoring.

Again, we are very sorry for the impact to our authors and readers. We try hard to ensure Blogger is always available for you to share your thoughts and opinions with the world, and we’ll do our best to prevent this from happening again.

Posted by Eddie Kessler, Tech Lead/Manager, Blogger

Jawapan di atas ini di petik dari halaman buzz blogger . Nampaknya sekarang para blogger boleh teruskan berbblogging seperti biasa yer.

2 comments:

josrevalution said...

yer awie memang parah dibbuatnya..hehe..nak balas komen pun xleh..nasib baek lah ada shotbox...dan lagi teruk posts yg sy postskan telah terpadam buat sementara waktu...tapi skg diorang dah kembalikan dah..tapi nie satu lagi isu yg memranjat kita sbgi blogger..mai baca nie
blogger menghapuskan blog untuk blogger yg masih belum beralih ke gmail sebelum 25 jun 2011!!betul ke?

awie958 said...

terima kasih josrevalution sudi komen,
parah, teramatlah parah, kehilangan traffik, kehilangan minat nak berbblogging,hilang mood jadinya, hehe tapi takpe la sekarang semua dah pulih...komen2 dan entry yang di buang pun akan di pulihkan semula...

berkenaan nak buang tu biarkanla dia buang, degil sangat xnak tukar.apa salahnya buat akaun gmail bukan kena bayar pun kan

Copyright © Portal Berita Terkini

Sponsored By: GratisDesigned By: Habib Blog